Бројот на загинати во граѓанската војна во Јемен се издигна на 10 000

Loading...

Бројот на загинати во досегашната 18 ­месечна граѓанска војна во Јемен достигна околу 10.000 лица, изјави денеска координаторот за хуманитарни прашања на ОН Џејми Макголдрик.Досега официјалните претставници и хуманитарни организации во Јемен наведуваа дека има над 6.000 загинати.
Макголдрик на прес­конференцијата во Сана потенцира дека новите податоци се заосноваат на официјални информации добиени од здравствените установи во Јемен.
Тој додаде дека бројот на загинати може да е уште поголем, бидејќи во еден реон нема здравствени установи и луѓето таму во повеќето случаи сами ги погребуваат починатите роднини.Досега официјалните претставници и хуманитарни организации во Јемен наведуваа дека има над 6.000 загинати.
Макголдрик на прес­конференц

loading...