За само половина час можете да направите вкусна пита,за доручек,вечера или некоја свечена прилика.Состојки:
-500 гр. Кора за пита
-1 кг. Компир
-2 лажици мелен црн бибер
-4 лажици сув зачин од билки
-2 дл. Минерална вода
-1 дл. Масло
Припрема:
Компирот излупете го и изрендајте,а потоа додадете бибер и сув зачин од билки и добро промешајте. Во тепсија ставаме 2 споени кори,а на нив зачинетите рендани компири,па повторно две кори кои ги премачкуваме со мешавината од минерална вода и масло. Кога ќе ги премачкаме,на нив го ставаме зачинетиот рендан компир и преку него следните две кори,и ја повторуваме постапката додека не го потрошиме целиот материјал.Со остатокот од водата и маслото ги мачкаме последните кори.
Печете на 200 степени околу 25-30 минути.Пет минути пред што се заврши печењето,извадете ја питата,премачкајте ја со путер/маргарин.Доволна ви е една лажица за премачкување.Состојки:
-500 гр. Кора за пита
-1 кг. Компир
-2 лажици мелен црн бибер
-4 лажици сув зачин од бил