Супер идеа за ручек, нешто брзо и лесно…Состојки:
400гр тестенини по избор
400- 500 гр пилешко бело месо без коска и кожа
100гр сувомеснато по избор
2 лажици брашно
50- 100мл неутрална павлака за готвење
Сув зачин
Сол и бибер
Магдонос
Подготовка:
Пилешкото исецкајте го на коцки, налејте 350 мл вода, додадете сув зачин и оставете да проврие. Гответе 10- 15 минути па тргнете од оган, извадете го пилешкото, исцедете го а добиената супа процедете ја. Би требало да остане околу 300 мл.
Во тенџере или подлабоко тавче додадете масло и пилешкото месо пропржете го. Потоа додадете го сувомеснатото и убаво испржете.
На супата додадете и го брашното, малку сол и бибер па прелијте го пилешкото и мешајте. Кога ќе се згусне додадете ја павлаката и се заедно мешајте и оставете малку да врие. На крај додадете го магдоносот и тргнете од оган. Претходно сварената тестенина измешајте ја со сосот и послужете. Наздравје.Состојки:
400гр тестенини по избор
400- 500 гр пилешко бело месо без коска и кожа
100гр&