Чавушоглу: Турција може да ја прекине спогодбата со ЕУ за мигрантите ако нема напредок во визната либерализација

Турција може да ги ревидира или целосно да ги прекине сите договори во рамки на спогодбата со Европската унија за мигрантите, доколку Унијата не даде позитивен одговор за бевизниот режим за турските државјани, изјави денеска турскиот министер за надворешни работи, Мевљут Чавушоглу.Во интервју за телевизијата А Хабер, Чавушоглу изјави дека спогодбата за мигрантите и визната либерализација се пакет и додаде дека право на Турција е да ја преразгледа или да ја прекине спогодбата, доколку некои елементи не се исполнети.
Чавушоглу исто така нагласи дека Турција сега нема проблеми со Русија и може да ја зајакне соработката со Москва за примирје и политичко решение на кризата во Сирија.Во интервју за телевизијата А Хабер, Чавушоглу изјави дека спогодбата за мигрантите и визната либерализација се пакет и додаде дека право на Турциј

Пронајдете не на следниве мрежи: