Вистинската проја се прави само од три состојки: Крупно мелено пченкарно брашно, сол и вода, без додатоци на сирење, месо или слично.Во бабинскиот рецепт за проја не се додава ни сирење, ни јајца, ни месо, па така, таа е идеална за постење.
Ова е рецептот за вистинска селска проја:
Подготовка: Во брашно ставете млака вода со разматен прашок за печење и додајте една лажичка сол. Смесата треба да е малку погуста од тесто за палачинки. Сето тоа измешајте го и ставете го во тепсија намачкана со маст (ако постите, наместо маст користете растително масло), и ставете ја тепсијата во однапред загреана рерна на 230 степени целзиусови. Пројата се пече околу 15-20 минути, односно додека на површината не добие темносмеѓа кора.
Испечената проја се пропрскува со вода, се прекрива со кујнска крпа и се остава да се олади.
Оладената проја се сече на коцки или триаголници и се служи наместо леб, со сарма, подварок, полнети пиперки, или се надробува во јогурт или кисело млеко.Во бабинскиот рецепт за проја не се додава ни сирење, ни јајца, ни месо, па така, таа е идеална за постење.
Ова е рецептот за вистинска сел