Ова се првите кулинарски лекции кои мора да ги научите за еден ден да постанете кулинарски ас.Готвењето е врвна креација, а луѓето кои имаат гурмански ген го издигнаа кулинарството на ниво на уметност.Бидејќи никој не се родил научен,така никој не се родил со основните кулинарски знаења неопходни да почне да создава уметност со храната.
Поради тоа ви спремивме четири основни трикови кои ќе ве однесат на самиот гастрономски врв.
1.Како да не плачете кога сечете кромид?
Кромидот помалку ќе ви ги иритира очите доколку пред сечењето го ставите на 10-15 минути во фрижидер или да го ставите во сад со лед на само 30 секунди.Исто така можете да го затнете носот и да дишете исклучиво на уста. Други кувари ставаат парче леб во уста и го жвакаат лебот додека сецкаат кромид и нема солзи.И секако користете што поостар нож како како куварите велат – бидете брзи и внимателни.
2.Како да спречите да ви се истури водата од тенџерето?
Ставете обична дрвена лажица преку тенџерето како би спречиле за врелата,зовриена вода да ви паѓа на шпоретот.
3.Како да не ви прска зејтинот од тавчето кога пржите јајца?
Прво не смеете да ги пржите јајцата штом ги извадите од фрижидерот,јајцата морате прво да ги изнесете да се загреат на собна температура.А второ,јајцата секогаш пржете ги на средна температура.
4.Како да се ослободите од лошите миризи од фрижидерот
За да се ослободите од непријатните мириси во фрижидерите, ставете во вратата две половини лимон.Готвењето е врвна креација, а луѓето кои имаат гурмански ген го издигнаа кулинарството на ниво на уметност.Бидејќи никој не се родил научен,така ни