Цуцуловски е против „втерувањето демократија од надвор“

Loading...

Професорот Љубомир Цуцуловски во изјава за Дојче Веле изјавува дека воопшто не е среќен што Република Македонија е доведена во ситуација да не може да донесе какво било решение без да добие дозвола однадвор. Цуцуловски е против „втерувањето демократија од надвор“.-Според мене, тоа е директно мешање во внатрешните работи на една земја, седно која земја била и колкава била. И како што никогаш не можев да ја прифатам несреќната и цинична советско- Брежневљева доктрина за ограничен суверинитет од 60-тите години, кога и војнички вмаршираа во Чехословачка, така и денес не можам да ја прифатам доктрината дека некој друг треба да ги уредува работите во некоја суверена држава, макар била и РМ. Накусо, не поднесувам втерување демократија сеедно од кои причини тоа се прави, исто онака како што не можев да ја прифатам идејата за ‘пролетерскиот интернационализам’ и наводната одговорност на социјалистичките земји пред интересите на ‘меѓународниот пролетаријат’. Разликата е единствено во тоа што на местото на ‘меѓународниот пролетаријат’ е поставена ‘меѓународната заедница’. Но, суштината е иста: една апстракција (меѓународниот пролетаријат) е заменета со друга – меѓународната заедница, вели Цуцуловски во изјавата за Дојче Веле.-Според мене, тоа е директно мешање во внатрешните работи на една земја, седно која земја била и колкава била. И како што никогаш не можев да ја пр

loading...
Loading...