ЧУПАВА КРЕМПИТАСостојки:
1 пакетче лиснато тесто
4 пудинга (без готвење)
1 л млеко од фрижидер
1 л шлаг (хопла) од фрижидер
Шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Во поголем сад ставете малку млеко, пудинг и шлаг (неизматен)
Тоа изматете го со миксер, па непрестанато миксајќи додавајте најизменично млеко, пудинг и шлаг, по малку се додека се не се потроши.
Матете додека не се добие цврста смеса, па оставете во фрижидер додека не се направат корите. Покријте со проѕирна фолија.
Испечете две кори лиснато тесто на обратната страна на плех од рерната во кој подоцна ќе го наредите колачот, на 200 С додека не поруменат.
Корите малку набоцкајте ги со виљушка.
Едната кора, онаа која се ситни, малку повеќе испечете ја па подизгори. Ставете шеќер во прав.
Горната кора по желба можете да ја исечете на коцки, а не да ја дробите, но вака е подобро, бидејќи утредента ќе биде крцкава.
Состојки:
1 пакетче лиснато тесто
4 пудинга (без готвење)
1 л млеко од фрижидер
1 л шлаг (хопла) о