Дали некогаш ви се случило да станете неколку минути пред алармот? Откријте зошто се случува тоа!

Loading...

Најпознатиот рекорд за непроспиени ноќи го држеше 17-годишниот Ренди Гарднер од САД, кој успеал да остане буден цели 264 часа и тоа поради научни истражувања во 1964 година.Секоја вечер, ние ги затвораме очите и тонеме во сон. Ако го земеме во предвид фактот дека луѓето во просек живеат по 78 години, отприлика 26 години поминуваме со затворени очи.
Ви донесуваме неколку интересни факти за сонот:
Постои страв од спиење, а се вика „клинофобија“. Клинофобијата претставува интензивен страв од заминувањето во кревет. За среќа, овој страв е ретка појава.
Дали сте знаеле дека се потребни само 4 дена без сон за да почнете да халуцинирате? Секој оној којшто пробал да го собори овој рекорд, ќе ви го потврди овој факт.
Уште еден интересен факт во врска со будењето. Имено, дали некогаш ви се случило да станете неколку минути пред огласувањето на алармот? Ако вашиот одговор е потврден, тогаш треба да му се заблагодарите на малиот хормон во човековото тело кој се нарекува адренокортикотропин.
Овој хормон се смета за човеков интерен аларм кој се активира неколку часа пред будењето. Научниците сметаат дека овој хормон го подготвува телото за стресните и напорни активности кои следуваат во текот на денот.Секоја вечер, ние ги затвораме очите и тонеме во сон. Ако го земеме во предвид фактот дека луѓето во просек живеат по 78 години, отприлика 26 годин

loading...
Loading...