Дали постои опасност и Полска да влезе во војна со Русија?

Loading...

Полјаците се сигурни дека Русија за нив е најголема закана и сакаат Украина да влезе во НАТО. Но, според анкетата на весникот „Жечпосполита“, Полјаците како најголема закана за светот ги сметаат исламските екстремисти.Скоро 84% од Полјаците ја навеле Русија како главна закана за нивната земја, но повеќето од нив, 69% од анкетираните, сметаат дека влијанието на Русија како супер сила слабее со зголемувањето на оддалеченоста од нејзините граници. На прашањето кој претставува најголема закана за човештвото, само 37% одговориле дека тоа е Русија, додека половина од анкетираните ги навеле исламските терористи.
Според Полјаците, интеграцијата на Украина во западните структури, НАТО и Европската Унија би донела стабилизација на регионот за што се залагаат 59% од анкетираните, иако 36% од нив сметаат дека Украина не е меѓу пријателските земји за Полска.
Баукот на Русија и хаосот во Украина сега се појавува како најнов адут во кампањата пред локалните избори во Полска, откако конзервативците ги убедуваат гласачите дека полската влада е премногу попустлива кон Русија и го критикуваат тоа што Варшава одбива да му помогне на Киев со испраќање оружје.Скоро 84% од Полјаците ја навеле Русија како главна закана за нивната земја, но повеќето од нив, 69% од анкетираните, сметаат дека влијанието на Ру

loading...
Loading...