Дали Ватикан ги убива своите папи?

Loading...

Низ историјата во владеењето на папите со Ватикан, може да се забележи дека постои некое „ненадејно“ умирање на папите, а нивната смрт сеуште не е разјаснета. 

 
Ахиле Рат или познат како папа Пие Единаесетти, беше на функцијата папа на Ватикан од 1922 до 1939-та година. Непосредно пред почетокот на Втората светска војна, тој изаде енциклично писмо во кое ја осудува расната политика на тогашната нацистичка Германија. 
Тој беше подготвен да биде папа на Ватикан по втор пат, но најверојатно овој негов потег му донел загарантирана смрт. Тој ненадејно почнал да се чувствува лошо и извесен период останал затворен во својот апартман. Многумина се сомневаат дека некој од неговите блиски соработници го труел, по нарачка на високи функционери од тогашната нацистичка Германија. 
 

 
Џон Баптис уште познат како црниот папа бил папа на Ватикан од 1946-та до 1964-тагодина. Тој бил одличен папа и одлично раководел со стиуацијата во Втората Светска војна како и Студената војна помеѓу Пентагон и Советскиот сојуз. 
Тој се обидувал по секоја цена да го спречи развојот на нуклеарното оружје, а најмногу се вмешал во политиката за масовното унишување преку нуклеарното оружје на Русија и Кина. 
Но, моќните луѓе во тој период, поради свои цели не сакале папата да им се меша во нивната политика и начинот на владеење, па се претпоставува дека сепак имаат вмешано прсти во неговата смрт. Починал на 75 годишна возраст, а неговата смрт сеуште останува мистерија за многумина. 
Следниот папа кој владеел со Ватикан од 1958-мата година е Папата Пие Дванаесети, кој исто како и претходниот папа се борел за спречување на омразата на комунизмот и Советскиот Сојуз. 
Исто така, овој папа бил строго против нуклеарното оружје и ја спречувал секоја иницијатива на Рисија и САД за употреба. Тој сметал дека доколку се употреби ова оружје може да дојде до нуклеарна војна меѓу Пентагон и Русија. Според неофицијални докази во 1957-ма година, веќе имало готови конкретни планови за нуклеарна војна меѓу Русија и Пентагон, но папата Пие Дванаесетти успеал да застане помеѓу нив, дејствувајќи и убедувајќи го претседателот Ајзенхауер дека оваа нуклеарна војна ќе донесе големи човеќки и природни загуби и катастрофи. 
Во наодите за неговата смрт е запишано дека страдал од ретка болест, но никогаш не било доволно разјаснето како почнал да боледува. До неговиот последен ден, биле неговите блиски соработници, па многумина се сомневаат дека постои заговор против овој папа и дека повторно моќните луѓе кои биле на власт тој период, дејствувале индиректно во смрта на папата Пие Дванаесетти. 

 
 Copyright 2013 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.Низ историјата во владеењето на папите со Ватикан, може да се забележи дека постои некое „ненадејно“ умирање на папите, а нивната смрт

loading...