Оригиналното потекло и е од Средниот Исток, Азија. Позната е под имињата кинеско јаболко и гранада.Калинките најмногу се одгледуваат во Индија, Африка и САД, бидејќи нив им треба многу топла клима.Калинката има цитрсен вкус, многу е сочна и вкусна.Од неа се прават џемови, сокови, сосови за салата, па дури и вино.
Богата е со антиоксиданси, витамините б1, б2, б2, б5, б6, б9, витамин ц, калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум, цинк.
Mногу студии докажале дека калинките го забавуваат развојот на ракот, исто така помага и во намалувањето на симптомите поврзани со стареењето.
Најинтересното од се кај ова овошје се малите зрнца кои ги има многу.
Знаете ли колку се на број?
Во секоја калинка има точно 365 зрнца.
Калинките најмногу се одгледуваат во Индија, Африка и САД, бидејќи нив им треба многу топла клима.Калинката има цитрсен вкус, многу е сочна и