Денес подгответе нешто поинакво: Тестенини со песто на сицилијански начин!

Можете  да си   подготвите поголема количина песто, па да ја чувате во  ладилник  до  недела дена.Состојки:
 400гр тестенини
10-20 гр путер
За  подготовка на песто сос
30-40 гр свеж босилек
40гр пињоли ( може да се заменат  со  печен лешник)
40гр рендано  сирење Пекорино
40гр  рендан пармезан
3 чешниња лук
100 мл маслиново масло
Сол
Подготовка:
Шпагетите сварете ги  во посолена вода и исцедете ги. Оставете околу 100мл од водата во која се вареле шпагетите. Во  блендер ставете го  босилекот, пињолите, сирењата, лукот и околу 50мл од маслиновото масло. Убаво  изблендирајте а потоа додадете го останатото масло и  се заедно измешајте. Пестото ставете го  во  порцелански сад и  можете да го  чувате и  до  една недела.
Во  пошироко тавче стопете го путерот, додадете две до три  лажици  песто и измешајте. Додадете ги шпагетите и  малку  од водата во кои  се варела тестенината. Шпагетите убаво  измешајте ги и  загрејте. Служете  ги  топли, а по желба можете  да нарендате и пармезан.
Наздравје.Состојки:
 400гр тестенини
10-20 гр путер
За  подготовка на песто сос
30-40 гр свеж босилек
40гр

Пронајдете не на следниве мрежи: