Можете да си подготвите поголема количина песто, па да ја чувате во ладилник до недела дена.Состојки:
400гр тестенини
10-20 гр путер
За подготовка на песто сос
30-40 гр свеж босилек
40гр пињоли ( може да се заменат со печен лешник)
40гр рендано сирење Пекорино
40гр рендан пармезан
3 чешниња лук
100 мл маслиново масло
Сол
Подготовка:
Шпагетите сварете ги во посолена вода и исцедете ги. Оставете околу 100мл од водата во која се вареле шпагетите. Во блендер ставете го босилекот, пињолите, сирењата, лукот и околу 50мл од маслиновото масло. Убаво изблендирајте а потоа додадете го останатото масло и се заедно измешајте. Пестото ставете го во порцелански сад и можете да го чувате и до една недела.
Во пошироко тавче стопете го путерот, додадете две до три лажици песто и измешајте. Додадете ги шпагетите и малку од водата во кои се варела тестенината. Шпагетите убаво измешајте ги и загрејте. Служете ги топли, а по желба можете да нарендате и пармезан.
Наздравје.Состојки:
400гр тестенини
10-20 гр путер
За подготовка на песто сос
30-40 гр свеж босилек
40гр