Денеска е Св. апостол Филип – Наутро изговорете ја оваа молитва за исполнување на желби

Loading...

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 октомври. Денеска е Св. апостол Филип.Свети апостол Филип потекнуваше од Кесарија Палестинска. Беше женет и имаше четири ќерки. Кога светите апостоли ги бираа ѓаконите во ерусалимската Црква, што требаше да се грижат за бедните и болните и да ги организираат вечерите на љубовта т.е. агапите, меѓу нив беше избран и Филип. А кога настана гонењето на христијаните во Ерусалим, тој се повлече во Самарија и таму го проповедаше Евангелието, и не само што го проповедаше, туку и го сведочеше со многу чуда, изгонување на демони и исцелување на болни. Го заврши овој живот мирно и во длабока старост и се пресели во радоста на својот Господ.

Се верува дека наутро треба да му се обратите со овие зборови: „Апостоле Свети Филип, замоли го Бога да ни ги прости сите наши гревови и да ни подари мир во душите“. Преданијата велат дека секому ќе му биде исполнета желба доколку искрено и од срце му се обрати на овој светител.Свети апостол Филип потекнуваше од Кесарија Палестинска. Беше женет и имаше четири ќерки. Кога светите апостоли ги бираа ѓаконите во ерусалимската

loading...