Десет минути мудрост од најскромниот претседател во светот!

Документарниот филм „#Човек“ (#Human), во кој учествувале преку 2 илјади луѓе, деновиве повторно стана актуелен во светската јавност, посебно делот во кој е интервјуиран Хозе Мухика.Поранешниот претседател на Уругвај, веќе познат по својата скромност, во неколку минути ја прераскажува иронијата на современиот свет.
Хозе Мухика беше член на левичарската герилска група Тупамарос која, меѓу другото, се бореше за социјална еднаквост и заштита на автохтоните домородни жители, нивната култура и идентитет. Во затвор поминал четиринаесет години, од кои две години во самица на дното на бунар.
„Зошто кревавме револуции, кога ништо не е сменето?“ – вели Мухика, вечен поборник за слобода.
Слушнете го неговото обраќање:
Поранешниот претседател на Уругвај, веќе познат по својата скромност, во неколку минути ја прераскажува иронијата на современиот свет.
Хозе

Пронајдете не на следниве мрежи: