ДЕСЕТ необјасниви дупки на ЗЕМЈАТА!

Loading...

Некои дупки на нашата планета, се предизвикани од комети кои ја погодиле Земјата, а факт е дека постојат многу дупки на нашата планета, за кои не е познато како настанале.Ви ги претставуваме овие неверојатни десет дупки на Земјата.
10. Кратерот Дарваз – Во Туркменистан, се наоѓа сулфурен кратер, кој е познат како „порта кон пеколот“. Советските инженери во 1971 година, извршиле истражувања во оваа област, која содржи големи резерви на природен гас, кои го формирале кратерот. 
9. Бунарот Шанд Баори – Според легендата, овој бунар има 13 спратови кои се издлабени на камен за само една ноќ и бил посветен на хиндуистичката божицата на среќата. До дното се протегаат 3.500 симетрични скали, назначена со тоа, каде е околу 10 степеи постудено од површината. 
8. KTB – Германското министерството за истражување во 1982 година започна со дупчење на Земјината кора, кое траеше повеќе од 12 години и да чинело повеќе од $ 300 милиони евра, што вооедно го прави и најскапиот германски проект од областа на геоистражувањата.

7. Дупка во Гватемала – Огромната дупка се отвори во 2010 година, во средината на Гватемала, голтајќи фабриката на три ката со петнаесет луѓе. Се верува дека отворањето на оваа дупка е предизвикано од тропската бура Агата, која ја погоди Гватемала само три дена по ерупцијата на вулканот Пакај.
6. Сибирските кратери – Нов геолошки феномен бил откриен во 2014 година, кога еден ловец открил кратер од 60 метри во оддалечена област позната како „Крајот на светот“.
5. Националниот парк Индијана Динс – Неверојатен геолошки феномен бил откриен во изминатите неколку години, кога песокот се поместил и открил огромна дупка. 
4. Дупка во браната Монтичело – Оваа неверојатна дупка е позната како „дупка на честа“ е дел од браната во Монтичело Напа, Калифорнија. Оваа дупка е една од најголемите во светот, таа е длабока 93 метри.
3. Ѓаволска дупка – Ова обележје на Националниот парк во Тексас е всушност огромна вертикална дупка широка 15 метри и 100 метри длабока. Неа во историјата на американските доселеници ја користеле Индијанците како засолниште. 

2. Деринкују – Оваа пештера во Турција беше откриена сосема случајно, кога еден човек се обидувал да си го реновира својот дом и открил скриена соба во ѕидот. Истрагата довела до откривање на огромна вештачка пештера издлабени во камен, што е повеќе од 3.000 години стар.
1. Дупка со пари на островот Оак – Сведоци во 1795 година виделе пирати како закопуваат богатство на еден мал остров во Нова Шкотска. Па така тие почнале да копаат и така се додека не ископале дупка околу 40 метри. Богатството сè уште, можеби се наоѓа таму некаде.Ви ги претставуваме овие неверојатни десет дупки на Земјата.
10. Кратерот Дарваз – Во Туркменистан, се наоѓа сулфурен крат

loading...
Loading...