Девојки со потекло од Босна новото лице на џихадот

Loading...

Две австриски девојки со потекло од Босна и Херцеговина Самира Кешиновиќ (16) и Сабина Селимовиќ (15) отишле на џихад во Сирија и ги повикуваат другите врснички да госледат нивниот пример,пишува американскиот дневник „Њујорк пост“.Според сознаијата на весникот, Кешиновиќ и Селимовиќ ги поттикнуваат другите малди Австријки да побегнат во Сирија, каде ќе се борат на страната на џихадистите.Австриското министерство за внатрешни работи потврдило дека уште две тинејџерки од Виена неодамна биле уапсени во обид да побегнат од земјата и да се придружат кон џихадистите.Малку се знае за уапсените девојки, но се верува дека родителите им се од Ирак.
Кешеновиќ и Селимовиќ ја напуштиле Австија во почетокот на годината и на социјалните мрежи објавие свои фотографии на кои држат оружје и во друштво со неколку вооружени мажи.Австриските медиуми ги нарекуваат овие девојки новото лице на џихадот во Сирија и предупредуваат дека инивните врснички се привлечени од нивните постапки.Доколку ги фатиме пред да ја напуштат земјата, имаме шанса со помош на родителите и други институции да ги вратиме младите од влијанието под кое потпаднале“, истакнал портпаролот на австриското Министерство ва внатрешни работи Алекзанедр Мараковиц.Се верува дека околу 130 личности заминале од Австрија за да се придружат на милитантите во џихад. Повеќето од нив се со потекло Кавказ и имаат дозвола за престој во Австрија.Според сознаијата на весникот, Кешиновиќ и Селимовиќ ги поттикнуваат другите малди Австријки да побегнат во Сирија, каде ќе се борат на страната на

loading...
Loading...