Директорот на Државниот инспекторат за земјоделство Цветан Трипуновски ќе врши интензивни и засилени континуирани контроли кај сите регистрирани откупувачи на грозје

Директорот на Државниот инспекторат за земјоделство Цветан Трипуновски поразговорите помеѓу откупувачите и лозарите и согласно  законот за вино при откупотна грозјето, на денешниот работен состанок во Неготино информира дека во наредниовпериод инспекторатот ќе врши интензивни и засилени континуирани контроли кај ситерегистрирани откупувачи на грозје.За таа цел се формирани посебни тимови од повеќе од 30 инспектори кои  постојано ќе ја контролираат работата на секој откупен пункт односно на секој регистриран откупувач. Истовремено се предупредуваат  винариите, односно регистрираните откупувачи на грозје дека при откупот особено е важно да се обрне внимание на цената на грозјето изразена во шеќерни единици. За да може да се контролира дали цената е во согласност со шеќерните единици инспекторатот набави и широмери за контрола на шеќерните единици. Воедно беше одржана и кратка обука на инспекторите за нивна употреба.  
Во насока на успешно одвивање на откупот на грозјето,секоја неправилност може да се пријави и на бесплатната телефонска линија 0800 11 000. Засилените контроли од страна на Државниот инспекторат за земјоделство ќе продолжи и при откупот на останатите производи на идентичен начин како што е со откупот на грозјето.За таа цел се формирани посебни тимови од повеќе од 30 инспектори кои  постојано ќе ја контролираат работата на секој откупен пункт односно на

Пронајдете не на следниве мрежи: