Домашно сирење од 3 состојки: Како се прави тврдо сирење?!

Домашно сирење од 3 состојки: Како се прави тврдо сирење!Состојки:
5 л свежо кравјо млеко
1,15 дл сол
1,25 дл алкохолен оцет 9%
Подготовка:
Свежото млеко загрејте го до 89-99 степени со непрекинато мешање.
Тргнете од оган и додадете сол, промешајте. Додадете оцет со силно мешање со лажица за готвење.
Повторно загрејте без мешање до 88-98 степени целзиусови (10 – 20 минути) додека не се појави сурутка (ако не ви се раздвојува додадете уште оцет)
Ставете газа на цедалка и оставете да се цеди 10 минути.
Префрлете во калап и ставете нешто што ќе го држи одозгора (даска, чинија или сл.)
Повеќе рецепти, кулинарски трикови, совети за здрава храна и здрав начин на живот, диети и животни искуства, можете да најдете на НАЈАДИСЕ.МК како и на фан страната на Фејсбук, а може да станете и член од групата на Најадисе на Фејсбук каде може да споделите ваш омилен рецепт.Состојки:
5 л свежо кравјо млеко
1,15 дл сол
1,25 дл алкохолен оцет 9%
Подготовка:
Свежото

Пронајдете не на следниве мрежи: