Државниот архив на Албанија чува ретка мапа на „Вистинска Албанија“!

Loading...

Медиумите во Албанија објавија досие на една непозната студија од 1941 година во која се опишани „реалните територии“, географски и историски на Албанија. Студијата изработена од професор Ахмет Гаши од Приштина се чува во Државниот архив во Тирана во колекцијата мапи. Досието број три има рок на чување „засекогаш“, а е напишано на повеќе од 42 страници во кои се наоѓа географска карта на „Вистинска Албанија“, како и една студија со наслов „Етничка Албанија и страдањата на Албанците во поробена Албанија“.
 
Во студијата границите на Вистинска Албанија се опишани на следниов начин:1.Западна граница
Во оваа страна Албанија се граничи со Јонско Море и со Јадранско Море од Превеза  до Црни ’Рт. Должината на брегот во ова страна е 651 км.
2.Северозападна границаОвој дел на границата на етничка Албанија почнува од врвот Јанков до Градња
3.Источна границаЛинијата на источната граница почнува од местото каде се спојува реката Бистрица и завршува во реката Арта.Студијата изработена од професор Ахмет Гаши од Приштина се чува во Државниот архив во Тирана во колекцијата мапи. Досието број три има рок на чувањ

loading...
Loading...