Држел ЖАБА во рацете, а потоа бил СВЕДОК на нешто досега невидено

Loading...

За прв пат во историјата е забележан вид на жаби кои своите јајца ги оплодуваат во внатрешноста на организмот, а останува мистерија на кој начин тоа го прават. Да се пронајде нов вид на жаба не е некоја така голема вест, но да се пронајде се уште незабележан облик на репродукција е нешто што не се случува секој ден.
Научникот Jim McGuire од Универзитетот во Калифорнија го истражуваше новиот вид на жаба која живее на островот Сулавеси во Индонезија, откако сведочел на нешто што уште ниеден биолог не го доживеал.
Бил убеден дека држи мажјак
Држел во раката жаба за која мислел дека е мажјак, но одеднаш од себе исфрлила полноглавци. Жабите во процесот на репродукцја лежат на јајцата кои мажјаците ги оплодуваат надвор од организмот и така надвор од нивните тела настануваат полноглавци. Овој пат од жабата излезе полноглавец.

 

Меѓународниот тим кој го спроведува истражувањето за ова истражување известија во списанието „Plus One“.
„Жабите инаку се прилично досадни. Кога ќе пронајдете нешто интересно за суштество кое е едвај забележливо во шумата е јака фора“ прокоментира Ben Tapley, водечки херпетолог во Лондонското зоолошко друштво.
Останува мистерија на кој начин мажјакот жаба ја оплодува женката, со оглед на тоа што е познато дека тие немаат вообичаени репродуктивни органи за пренос на семената течност. Да се пронајде нов вид на жаба не е некоја така голема вест, но да се пронајде се уште незабележан облик на репродукција е нешто што не се случува

loading...
Loading...