Дванаесетте жигосани на Монсанто: 12 ужасни производи кои ги направил Монсанто

Loading...

Кога се работи за алтернативни здравствени и земјоделски вести, мега гигантот Монсанто е повеќе од повторувачка тема.Образложението зошто оваа мултинационална агрохемиска и земјоделско биотехнолошка корпорација е толку жешка тема денес е повеќе од доволно документирана. Така е добро документирано  дека е започнат светски глобален марш во знак на протест протв ваквиот став и постапката на оваа фирма.
Но, целта на овој текст е расветлување на некои од најважните штетни производи кои Монсанто ги имал во историјата, од кои еден дел од нив се веќе на пазарот, а некои се уште стојат на полиците.
Овде се наоѓаат 12-те наужасни производи на компанијата Монсанто:
1.Сахарин
Што е тоа? Обично и  едноставно, сахаринот е вештачки засладувач. Сахаринот не станал популарен како алтернатива за шеќерот се до 20 –от век, благодарение на во голема мера на  напорите на Монсанто чија почетна намера била да се произведе сахарин за компанијата Кока- Кола.
Зошто е лош? Во почетокот се пофалила со неговата способност да осигура блажина без калории, но потоа сахаринот падна под критика во 1970-те кога една студија откри дека сахаринот предизвикува рак кај испитаните глувци и стаорци. Но, по монтираните притисоци, студијата е занемарена, па засладувачот е отстранет од списокот канцерогени работи , и денес може да се најде во многу производи кои ги конзумираме.
Каде се користи? Пијалоци, благо, кекси, лекарства, мастики, пасти за заби и уште многу.
2. РСВ
Што е тоа?- РСВ (полихлориран бифенил) припаѓа во семејството вештачки органски хемикалии познати како хлорирани јаглеводороди. Тие за прв пат биле користе ни  од страна на Монсанто во 1920-та година во производство на разладувачки течности за широка примена на електрични трансформатори, кондензатори и електромотори. Тие се произведувале  во период од 1929 до 1979 година, откако се забранети.
Зошто е лошо? РСВ е познат како причинител на рак, како и дека придонесува за бројни штетни последици на човековиот имунолошки состав, репродуктивен состав, нервен систем и ендокриниот состав.
Каде се користи? Забранет е од 1979 година, РСВ повеќе не се користат, но нивната штета и понатаму трае откако студијата во 2011 покажала, дека се уште се наоѓа во крвта на трудниците. Пред  да се забранат, РСВ се користеле во производи за широка употреба како што се: кабелска изолација, пластика, лепила и маслени бои.
3. Стиропор
Што е тоа? –  Се уште на широко се користи и денес, стиропорот е синтетички полимер. Производството на стиропорот  стана фокус на Монсанто во 1941 година.
Зошто е лошо? Стропорот  е бионераградлив и одговорен за поголем дел од опасниот отпад во светот. Постојаното изложување на стиропор е исто така поврзано со депресија, главоболка, замор и слабост.
Каде се користи? Буквално секаде, но најчесто во пакување на храна. Стиропорот го зацврсти своето место на пазарот, затоа што е поиздржлив производ од хартијата и поисплатлив споредено со пластиката.
4. Нуклеарно оружје
Не треба многу да се објаснува за тоа што претставува тоа, зошто е лошо и каде се користи, но интересно е да се знае ангажманот на Монсанто во производството на нуклеарно оружје. Набрзо откако ја стекнале лабораторијата Thomas & Hochwalt, Монсанто развил  одел кој одиграл клучна улога во проектот Менхетен од 1943 до 1945 година. Проектот  бил одговорен за изработка на првата атомска бомба во Втора светска војна.

 

5. DDT
Што е тоа? DDT (диклородифенилитриклороетан)  е најчесто користен пестицид дизајниран за борба против маларија која ја пренесуваат комарците. Монсанто, случајно се случило да биде еден од првите производители на овој инсектицид кој е изложен на критики во последно време.
Зошто е лошо? Забранет е во 1972 година, поврзан е со оштетување на црниот дроб, ја намалува репродукцијата кај луѓето и прави привремена штета на нервниот состав помеѓу останатото.
Каде се користи? За жал DDT се одржа и повеќе од  15 години по забраната и се уште се наоѓа во некои остави.
6. Диоксин
Што е тоа?  Диоксините се група хемиски состави кои некои ги гледаат како најотровна хемикалија позната во науката. Монсанто ја уклучи оваа хемикалија во 1945 година, кога почнаа да се употребуваат хемиски пестициди во земјоделието.
Зошто е лошо? Диоксините пред се се лоши поради својата способност да се акумулираат во ланецот на исхрана. Научниците велат дека само една молекула диоксин во човечкиот организам е доволна да создаде тумор.
Каде се користи? Диоксините примарно се наоѓаат во месото и млечните производи.
7. Agent Orange
 Што е тоа? Хербицид/ дефолинат кој првенствено се користел како облик на хемиско војување за време на војната во Виетнам. Монсанто е еден од двата најголеми производители на ова смртоносно оружје.
Зошто е лошо? Агент Оринџ е одговорен за повеќе од 400.000 смртни случаи и 500.000 вродени мани со повеќе од милион луѓе кои страдаат од некој вид здравствени проблеми. Проблемот со Оринџ лежел во контаминацијата со диоксин. Нешто што монсанто очигледно го знаел кога го продал на Владата на САД за употреба во војна.
Каде се користи? Импликациите на Агент оринџ во Виетнам се уште се чувствуваат, бидејќи формалното официјално чистење започнало дури во 2012 година. Шокантната напомена е дека некои хемикалии во кои се наоѓа Агент Оринџ се уште можат да се најдат  во некои хербициди кои се користат и денес.
8. Нафтено-базирано ѓубриво
Што е тоа? – Како што сугерира името, нафтено-базирано ѓубриво е една врста на ѓубриво кое се применува во земјата или во билните ткива како би помогнале во нивниот развој. Монсанто се има приклучено во 1955 година веднаш после купувањето на големата рафинерија на нафта.
Зошто е тоа лошо? – Нафтеното-базирано ѓубриво е познато по тоа што ги уништуваат благотворните микроорганизми во земјата. Ова уништување ја стерилизира земјата која станува целосно зависна од отворениот стимуланс за производство и развој на билките.
Каде се користи? – Во фармите ширум светот бидејќи како што изјавиле таквиот вид на ѓубриште даваат поголем земјоделски пристап на контрола на она што расте.

9. Раундап
Што е тоа? – Раундап хербицид, исто така познат како глифосат (главна компонента на Монсантовиот раундап хербицит) е најкористен хербицит ширум светот. Направен е во 1970-та година кога Монсанто го основал својот одел за производство на земјоделски хемикалии, а Раундап тогаш бил нивен најценет хербицит.
Зошто е тоа лошо? – Како што покажале истражувањата глифосатот е поврзан со ракот поради своите својства како потенцијални ендокрини дисруптор – оваа хемикалија смета на хормонскиот состав на цицачите. Тоа сметање може да предизвика развојни пореметувања, вродени мани и канцерогени тумори.

Каде се користи? – Раундап е одобрен и денес се користи при уништувањето и контрола на плевелот. Може да се пронајде во подземните води, земја, потоци, па дури и во воздухот.
10. Аспартам
Што е тоа? – Како што е и шеќерот, аспартамот е додатен засладувач кој се користи како замена во храната или пијалокот. Монсанто е поврзан со истиот во 1985-та година каде компанијата била одговорна за производство на аспартамот.
Каде се користи? – Се користи низ цел свет и се наоѓа онаму каде што се продава храна, сокови, јогурт, гуми за џвакање, мусли и многу повеќе.
11. Говетски хормон за раст (rBGH)
Што е тоа? –  Развиен од страна на Монсанто, rBGH е генетски модифициран хормон кој се убризгува во кравите за да произведуваат повеќе млеко.
Зошто е тоа лошо? –  Вештачкото зголемување на производството на млеко, rBGH исто така го зголемува разното ѓубриво, остатоци на антибиотик и хормонот IGF-1 кој го забрзува растењето на ракот. Кога се конзумира од страна на луѓето тој делува како акселатор на ракот кој е поврзан со ракот на дојката, дебелото црево и ракот на простатата.
Каде се користи? – RBGH се користи и ден денес, а обично се вбризгува во кравите на секоја недела.
12.  ГМО
Што е тоа? – ГМО секако дека не бара објаснување, а на широко е доста познато дека Монсанто е темел на развојот на организмите. Во раната 1990 година, Монсанто започнал иницијатива и понатака да се продолжи развојот под уверението дека и тие помагаат при „нахранувањето на светот.“
Каде се користи? – ГМО е присутен во многу земјоделски култури, но највеќе кај шеќерната репа, компир, пченка, тиквица, жито, соја, ориз, домати, лосос и сточна храна.Образложението зошто оваа мултинационална агрохемиска и земјоделско биотехнолошка корпорација е толку жешка тема денес е повеќе од доволно документ

loading...
Loading...