Едноставен и брз ручек кој ќе ве воодушеви: Gnocchi ala romana

Стар италијански рецепт, ќе ви се допадне со сигурностСостојки: 400мл млеко400мк вода125гр путер250гр гриз100гр ситно рендан пармезан2 жолчкисол, бибер и зачини по вкус
Подготовка:Млекото, водата и половина од путерот ставете ги на оган и оставете да зоврие. Полека додадете го гризот мешајќи непрекинато. На сосема ниска температура гответе околу 25 минути со повремено мешање.

Потоа префрлете ја смесата во друг сад (бидејќи во првиот ќе се фати коричка на дното) и додадете третина од пармезанот и двете жолтки и зачините. Добро промешајте и со помош на две лажици Gnocchi (налик кнедли за супа само поголеми). И ставајте ги во подмачккан огноотпорен сад за печење.Посипете го остатокот од пармезанот и остатокот од растопениот путер. Печете околу 20 минути на 200 степени додека фино не се запечат…Состојки: 400мл млеко400мк вода125гр путер250гр гриз100гр ситно рендан пармезан2 жолчкис

Пронајдете не на следниве мрежи: