Еве како да го спречите потемнувањето на храната кога ќе ја пресечете

Loading...

Затемнувањето на овошјето и одредени зеленчуци кога ќе се исечат се должи на ензимот познат како полифенол оксидаза (ЈО), кој ја катализира оксидацијата на различни молекули во присуство на кислород.Овој процес е познат како ензимско покафенување и се случува кај пресечено овошје и плодови (јаболка, компири, печурки …). Дознајте тука како може да го спречите овој процес.Овој процес е познат како ензимско покафенување и се случува кај пресечено овошје и плодови (јаболка, компири, печурки …). Дознајте

loading...
Loading...