Eве како се доставувал компјутер на домашна адреса во 60-те години

Loading...

Компјутерите во 60-те години  почнале да влегуваат во  употреба кога се работи за компаниите и  универзитетите.Elliott 803 бил дигитален мкопјутер со средна брзина кој го произведувала британската компанија Elliott Brothers и биле произведени повеќе од 250 .
Серијата 800 почнала со моделот 801 кој бил прототип и произведен во 1957 година. Моделот 802 е модел за индустриско произвотство но само 7 биле продадени помеѓу 1958 и 1961 година. Моделот 803b е призведен во 1960 година а прв пат бил доставен во 1961 година. На фотографијата можете да видите како изгледало првото доставување на компјутер.

Повеќе од 200 Елиот 803 компјутери биле доставени на клиенти по цена од 29 илјади фунти, што во денешно време би изнесуало околу 580 илјади фунти. До 2010 година останале само два такви и се наоѓаат во Лондонскиот музеј.Elliott 803 бил дигитален мкопјутер со средна брзина кој го произведувала британската компанија Elliott Brothers и биле произведени повеќе од 250 .

loading...
Loading...