Еве што бараат проруските сили како дел од мировниот план

Loading...

Денес проруските бунтовници  ги претставија своите предлози за прекин на огнот со украинската армија пред утрешната средба на Контакт групата во Минск.Како што претходно најави украинскиот претседател Петро Порошенко,на оваа средба, по разговорите со главните лидери на НАТО во Велс, се очекува потпишување на договор за прекин на огнот.
Притоа, лидерите на самопрогласените „Доњецка Народна Република“ и „Луганска Народна Република“ предлагаат формирање „безбедносна зона“. Таа зона треба да биде  поделена на пет делови.
Се планира во секој од нив да бидат распоредени по 40 набљудувачи на ОБСЕ, кои ќе вршат мониторинг од три-четири стационирани и две-три мобилни набљудувачки места.
Исто така, бунтовниците предлагаат и итно отворање на хуманитарни коридори за движење на бегалците и за испорака на хуманитарна помош во градовите од областите Доњецк и Луганск. Како што претходно најави украинскиот претседател Петро Порошенко,на оваа средба, по разговорите со главните лидери на НАТО во Велс

loading...
Loading...