Еве што се случува кога возите со летни гуми на снег

Loading...

Граѓаните чекаат да падне обилен снег за да потрчаат да купат зимски гуми за возилата. Ниските температури и снежните наноси ја зголемуваат продажбата на зимската опрема. Сепак, околу 70 проценти од автомобилите што се возат низ Скопје и на снег користат летни гуми.За да заштедат, возачите се одлучуваат и на снег да возат со летни гуми кои се несоодветни за голомразица и ниски температури. Според продавачите на гуми, летните гуми се функционални само до 7 Целзиусови степени додека под оваа температура драстично ги губат својствата со што се загрозува и безбедноста во сообраќајот. Иако сезоната за носење на зимска опрема трае од 15 ноември до 15 март продажбата на зимски гуми најмногу расте кога ќе падне снег, како што е случај и овојпат. Разликата меѓу зимските и летните гуми е огромна, летните гуми се потврди од зимските кои се меки и имаат повеќе шарки, потоа летните функционираат само до 7 степени и под оваа температура и кога е суво, не само на снег се јавува разлика во кочењето кое е намалено и може да ја загрози безбедноста во сообраќајот.За да заштедат, возачите се одлучуваат и на снег да возат со летни гуми кои се несоодветни за голомразица и ниски температури. Според продавачите н

loading...
Loading...