Еве зошто да конзумирате марула

Марулата содржи материја која ги отвара крвните садови, спречува настанување на наслаги на нив, а исто така го намалува ризикот од инфаркт и други несакани состојби на кардио васкуларниот систем. Марулата ги штити и чува нервите, но истовремено го јакне и одржува имунитетот, неопходно е нејзиното користење во периодите кога ни се закануваат настинки и грип. Многу е важно што марулата е природен диуретик, таа го елиминира вишокот течности во организмот, го штити срцето и крвните садови и го подобрува функционирањето на бубрезите.
Марулата содржи материја која ги отвара крвните садови, спречува настанување на наслаги на нив, а исто така го намалува ризикот од инфаркт и други несакани состојби на кардио васкуларниот систем. Таа го штити целиот организам и го регулира крвниот притисок. Исклучително е богата со витамини од групата Б, Е и А. Таа ја одржува кожата, односно ја храни и рехидрира и го спречува појавувањето на брчки, со што може да ја наречеме и растение на убавината.
арулата е богат извор на витамин К. Овој витамин игра потенцијална улога во зголемување на коскената маса преку поттикнување на остетропската активност во коските. Исто така, има и значајна улога во терапијата на пациентите кои страдаат од Алцхајмерова болест, затоа што го ограничува оштетувањето на невроните во мозокот.
Свежите листови содржат солидна количина фолати и витамин Ц. Фолатите се неопходни за синтеза на ДНК, па оттаму, се клучни за спречување на невролошките дефекти кај новороденчињата. Витаминот Ц е моќен антиоксиданс. Редовното конзумирање храна богата со витамин Ц му помага на Вашето тело да се бори со инфективните агенси, но и да ги собере штетните слободни радикали кои предизвикуваат воспаленија.
Размислете убаво денес која салата ќе се најде на вашата трпеза.Марулата ги штити и чува нервите, но истовремено го јакне и одржува имунитетот, неопходно е нејзиното користење во периодите кога ни се закануваат

Пронајдете не на следниве мрежи: