Европските берзи во пад по сигналот од САД и податоците од еврозоната

Loading...

Европските акции ослабна во четвртокот откако на слабите економски податоци од еврозоната се надоврзаа сигналите од американската централна банка дека би можела поради од очекуваното да ја прекине програмата на пуштање во промет на евтини пари.Лондонски FTSЕ падна за 1,65 отсто, на 6.290 поени, франкфуртскиот DAX се намали за  1,81 отсто, на 7.588 поени, а париски CAC беше во минус за 1,85 отсто, на 3.641 поени.Записник од состанокот на одбор за монетарна политика на Фед, покажа дека американската централна банка би можела да го забави или целосно да ја укине програмата за монетарно олабавување.Ваквиот сигнал ги пригуши берзите, а расположението дополнително го расипа и показателот за активностите во производниот и услужниот сектор на еврозоната, кои повторно ги пригушија надежите за закрепнување на економијата во еврозоната.„Акциите силно ослабна, а дополнителен товар беа индексите на менаџерите за набавка (PMI) од Германија и Франција, кои резултираа со неочекуван слаб вкупен индекс за еврозоната во целина“, вели Мет Баси од CMC Markets.Најмногу паднаа берзанските индекси во јужноевропските држави, како што е шпанскиот IBEX и италијанскиот FTSEMIB, кои се намалија за два, односно за 2,8 отсто.Рударскиот сектор е меѓу најголемите губитници, ослабнувајќи во просек за два отсто поради стравувањето дека укинувањето на поттикнувачките мерки би можело да им наштети на ионака неизвесните изгледи за раст на овој сектор.Цените на акциите на компаниите Eurasian Natural Resources Corporation падна за 3,2 отсто, а на BHP Billiton за 3,3 отсто.Во загуба беа и акциите на финансиските компании, при што осигурителната AXA загуби на вредноста за 2,6 отсто по извештајот за пад на заработувачката за четири отсто.Реосигурителната компанија Swiss Re доби на вредност 2,2 отсто, по извештајот за поголема од очекуваната добивка.Цената на акцијата на производителот на воена опрема BAE Systems порасна за 4,9 отсто по најавата за тригодишна програма за откуп на акции  во износ до милијарда фунти и ја зголеми дивидендата за 2012 година.
МакфаксЕвропските акции ослабна во четвртокот откако на слабите економски податоци од еврозоната се надоврзаа сигналите од ам

loading...
Loading...