EЗЕРО КОЕ УБИВА ЗА ЧАС: Ова е најопасното место во светот!

Loading...

Езерото Крачај, кое се наоѓа на југот на планината Урал, е најопасното место во светот. За само еден час во негова близина, може да настрадате поради смртоносната доза радијација.Во текот на 40-тите години на минатиот век, руската тајна фабрика за изработка на нуклеарно оружје „Мајак“ била изградена за производство на плутониум, за проектот на Советскиот сојуз за изградба на атомска бомба.
Руската влада добро ја криела оваа тајна, се додека Борис Елцин не ја открил.  Потоа на местото дошле западни научници, кои потврдиле дека убавото езеро е всушност најзагадено место во светот.

Поради исфрлањето на радиоактивниот отпад, не само што е езерото загадено, туку и околината во близина, како и водата и воздухот. Зголемен е бројот на заболени на 21%, 25% од децата се раѓаат со деформитети, а 41% се заболени од леукемија. Токму затоа, забрането е приближувањето кон ова езеро, кое носи смртни последици по здравјето на човекот.
 Во текот на 40-тите години на минатиот век, руската тајна фабрика за изработка на нуклеарно оружје „Мајак“ била изградена за производст

loading...
Loading...