Фото: На насловна страна од учебник по математика има – по*но актерка!

Loading...

Тајландски издавач мораше да  повлече од пазарот 3.000 копии на учебниците по математика, откако беше откриено дека  насловната слика на насловната страна е преземена од порно филм.Компанијата Muang ThaiBook ги повлекла учебниците по пријава дека сликата на жената  во сако која се наоѓа на предната страна на учебниците е всушност сцена од порно филм со актерката Маnom Aoki, објави порталот Gizmodo.com.
За се е виновен Google?
Проблемот се појави бидејќи издавачот веројатно поради  желбата за заштеди или за пократок рок, случајно избрал слика од Google, и како што се покажа во овој случај, влегол во голема неволја. Покрај тоа што од  пазарот ќе треба да се повлечат онеколку илјади примероци на учебниците, на издавачот му се заканува и казна.
Професионалците со причина користат  овластени фотографии за потреби на насловните страници за книги и учебници.
Ја забранија употребата на интернет фотографијата за дизајн на учебникот
Д-р Chaipruek Serirak, секретар на тајландскиот комитет за стручно образование, нареди повлекување на учебниците, а Комисијата им забрани на издавачите симнување и користење на слики од пребарувачот Google, за дизајн на учебници.
– Издавачите на книги отсега ќе користат само овластени цртежи или фотографии. Потрагата на слики од интернет повеќе не е дозволена – објаснува Serirak.Компанијата Muang ThaiBook ги повлекла учебниците по пријава дека сликата на жената  во сако која се наоѓа на предната страна на учебниците е

loading...
Loading...