Фото: НЕВЕРОЈАТНА приказна – Се движеше со кошаркарска топка, а денес е успешна пливачка!

Loading...

Кинеската 19-годишна девојка Кјиан Хонгјан ги изгуби двете нозе во сообраќајна несреќа во 2000 година, кога имаше само 4 години.  Нејзиното сиромашно семејство немаше пари за протези, па затоа малото девојче се движеше со помош на кошаркарска топка и со рацете.
Родителите ја ставиле во кошаркарска топка, отсекувајќи ја горната половина. Пет години после несреќата, девојчето отпатува во Пекинг, во кинескиот Истражувачки центар за рехабилитација, каде што направија специјални протези за неа.

Храброто девојче не потклекна ни за миг. Се зачленила во пливачки клуб за лица со инвалидитет и со многу труд започна да плива. Денес е мошне успешна спортистка.
По трите златни медали на покраинските игри, таа се надева дека еден ден ќе настапува за својата земја на Параолимписките игри.  Нејзиното сиромашно семејство немаше пари за протези, па затоа малото девојче се движеше со помош на кошаркарска топка и со рацете.
Родител

loading...
Loading...