Фото од пасошот: Баба Ванѓа никогаш не била Бугарка-докрај се пишувала Македонка

Loading...

Бугарите долго време тврдеа дека Баба Ванѓа се изјаснувала како Бугарка.Ова е копија од пасошот на Баба Ванѓа, каде јасно се гледа дека таа иако живеела во Бугарија, по националност се изјаснила како Македонка, пишува под фотографијата објавена на фејсбук страната на Омо Илинден ПиринБаба Ванѓа (Вангелија Пандева Гуштерова) е родена 1911 година во Ново Село, Струмичко.Како дете на 12 години е жртва на силна бура , која ја крева од земјата и силниот ветер ја носи далеку од местото кај што стоела. После долга потрага , од соселаните е најдена затрупана со песок и камења во една нива. По овој настан Вангелија го губи видот и почнуваат нејзините предвидувања со кои ќе стане позната не само на Балканот, туку во цел свет.
Подоцна таа се мажи и се преселува во регионот Рупите (Петричко) Пиринска Македонија. Пиринска Македонија по Балканските војни е во составот на Бугарија и затоа баба Ванѓа имала бугарски пасош, но како што се гледа од пасошот, таа останала МАКЕДОНКА до крај.
Извор:  mkd-news.comБаба Ванѓа (Вангелија Пандева Гуштерова) е родена 1911 година во Ново Село, Струмичко.Како дете на 12 години е жртва на силна бура , која ја

loading...
Loading...