ФОТО: Родено е првото бебе кое има тројца родители

Loading...

Петмесечниот Абрахам Хасан има ДНК на своите мајка и татко, но мал дел од својот генетски код го добил од донор.Ова е огромен скок во науката, со оглед на тоа што новороденчето е првиот успешен пример на техника за вештачко оплодување во кое учествуваат тројца родители.
Петмесечниот Хасан има ДНК на своите двајца родители, но и мал ден гени кои ги добил од донор. Американските лекари направиле досега невиден потег, сѐ со цел бебето да се роди без наследни генетски неправилности кои ги има неговата мајка.
Експертите велат дека ова е нова ера во медицината, во која се појавува можност децата да избегнат да наследат ретки генетски болести на нивните родители.
Имено неговата мајка имала Леигов синдром, смртоносно пореметување кое го напаѓа нервниот систем.
Иако мајката нема манифестација на болеста, две нејзини деца досега починале поради наследување на оваа болест од неа.

We're now well on our way toward “a little of this and a little of that, please”#Darwin vs #DNA engineering https://t.co/Y2mlaAXicb
— Lukas Neckermann (@LNeckermann) September 27, 2016
Ова е огромен скок во науката, со оглед на тоа што новороденчето е првиот успешен пример на техника за вештачко оплодување во кое учествуваат тројц

loading...