Фото: Што им направило цедењето лимон на отворено на овие мали девојчиња?!

Loading...

Две мали девојчиња од Норвешка кои биле на летовање во Шпанија заедно со свите родители, се здобиле со тешки изгореници, откако цеделе лимон на сонце. По шокантните фотографии ќе приметите дека цедењето лимон на топло време под сонце кое зрачи, а УВ зраците се високи, предизвикува вакви изгоренци како на рацете на овие мали девојчиња. 
Додека тие цеделе лимон на отворено, се создало оган на нивните раце кој предизвикал изгореници со висок степен. 
Инцидентоот се случил кога девојчињата пред да заминат на плажа здогледале лимоново дрво, па доошле до идеја да соберат неколку лимони и да си направат сок. По еден час, тие набрале поголем број на зрели лимони, исцедиле сок, па решиле да одат во морето. 
Проблемите со нивните изгореници всушност настанале следниот ден кога тие се разбудиле и ги заприметиле нивните раце цели потечени и со изгореници, како сето тоа да се случило во моментот. На допир тие чувствувале боолка, но и без тоа сепак рацете ги болеле и не можеле да допрат ништо. 
На почетокот нивната мајка помислила дека се работи за алергиска реакција на каснување од комарец, па има дала неколку лекови. 
Сепак по неке време откако и лековите не дејствувале, тие сфатиле дека не се работи за алергиска реакција од комарец па решиле да ги носат во болница. 
Болката почнала да станува неподноослива, а откако биле направени неколку испитуавања се установило дека целата оваа реакција е предизвикана од цедењето лимон на сонце. 
Сокот од лимон се впил во кожата на девојчињата, а сонцето предизвикало оган кој вушност бил под кожата, и почнал да ја разјадува, но бидејќи девојчињата веднаш по цедењето сок отишле во морето таа рекација не се заприметила воопшто. 
По ова докторите ги советувале родителите на децата дека изгореници на човековата кожа може да се случи доколку лимонот, магдоносот, целерот, морковот и смоквите се искмбинираат со сонцето, односно доколку човекот е во допир на овие продукти и е под отворено небо додека е топло може да се здобие со изгореници. 
Овие девојчиња по некое време поради третманот на лековување се чувствуваат добро, но можно е да имаат трајни лузни од изгорениците на нивните раце. 
По шокантните фотографии ќе приметите дека цедењето лимон на топло време под сонце кое зрачи, а УВ зраците се високи, предизвикува вакви изгоренци

loading...
Loading...