ФОТО: Вака изгледа мапата на секој уред кој е споен на интернет

Loading...

Џон Мадерли, основач на „Шодан“, со помош на посебен софтвер создаде мапа на секој уред које споен на интернет. Овој уред дава детален преглед на сите уреди во светот кои се споени на интернет.Црвена точка покажува повеќе уреди, додека сината боја означува помал број на уреди. Црната боја е означена со области кои не покажуваат сигнал.
„Ова се однесува на уредите кои директно се споени на интернет, а во повеќе случаи тоа се рутерите на корисниците. Понекогаш и смартфоните даваат сигнали. Беа потребни пет часа за да се соберат сите овие податоци и уште 12 за да се направи мапата“, објаснува Џон.Црвена точка покажува повеќе уреди, додека сината боја означува помал број на уреди. Црната боја е означена со области кои не покажуваат сигнал.

loading...
Loading...