Фотографии од Македонија од Првата светска војна

Loading...

Денес на 24.02.2016 во Воениот музеј по повод одбележувањето 100 години од настаните поврзани со Првата светска војна,  ќе биде отворена изложбата „Американскиот Црвен крст во Македонија за време на Првата светска војна“.
 

Во рамките на изложбата, ќе биде претставена колекција на досега необјавени фотографии од Македонија од познатиот американски фотограф Мерл Ле Вој, пионер на американската документарна кинематографија и фотографија. Фотографиите се дел од збирките на Националниот музеј на здравство и медицина од Вашингтон, снимени во Македонија за време на Првата светска војна. Инаку, настанот ќе го отворат министерот за одбрана, Зоран Јолевски и амбасадорот на САД, Џес Бејли, а ќе присуствуваат и началникот на Генералштабот на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски, како и претставници на воено-дипломатскиот кор во Македонија.

 

  

Во рамките на изложбата, ќе биде претставена колекција на досега н

loading...
Loading...