Се обидуваме да ја рашириме темата околу ГМО (генетски модифицирани организми), и не сме единствените во тоа. Многу јавни личности, научнци и истражувачи зборувале за ГМО веќе неколку години. Се обидуваме да ја рашириме темата околу ГМО(генетски модифицирани организми), и не сме единствените во тоа. Многу јавни личности, научнци и истражувачи зборувале за ГМО веќе неколку години. На пример не многу одамна поранешен канадски владин научник во земјоделството на Канада, др.Тери Вреин зборуваше против ГМО. Друга јавна личност, генетичарот Давид Сузуки веќе подолго време зборува против ГМО и за тоа како тоа може да биде штетно за луѓето и околината. Јавните личности со широка публика можат да имаат големо влијание врз свеста на масите, тие можат да бидат одлични „алатки“ за укажувањето за тоа колку ГМО може да биде шетно за човековото здравје и околината. Време е да обрнете внимание, да направите ваше истражување и да се запрашате што се ви било кажано. Не можеме повеќе да им веруваме на институциите за храна и здравје, подобро е самите да истражиме отколку слепо да веруваме во се што ќе ни биде кажано.
Повеќе не е дебата, сосема е јасно дека ГМО може да биде штетно и опасно за човековото здравје. Има причина зошто повеќето држави трајно го забранија ГМО, што ги спречува и останатите. Големиот остров, Хаваи неодамна ги забрани сите ГМО и био-технолошки производи.
Ова големо движење против ГМО не е основано врз верување, многу истраги и научници ширум светот покажале дека ГМО може да биде штетно. Едно исражување докажало дека одредени токсини во ГМО храната можат да ги оштетат црвените крвни клетки во организмот, што води кон леукемија. Друго истражување покажува како ГМО храната за животни предизвикува сериозни стомачни воспаленија и згоемена матка кај свињите. Многу истражувања го пврзуваат ГМО со ракот, ио монгу други болести. Научници од целиот свет се собрале заедно да ја покажат својата поддршка за забрана на ГМО.
Еве дел од ставовите на Давид Сузуки.
„Со уфрлување на ГМО во нашата исхрана без наше знаење, без никакви индикации дека во нашата храна има генетски модифицитрани сосотојки, ние сега несвесно сме дел од масивно истражување.
Генетски модифицираните организми не се многу поразлични од нормалната храна, што значи ќе бидат третирани на ист начин. Проблемот е овој, генетичарите го следат наследството од гени, што биотехнологијата ни овозможува да земеме одреден организам, и да го поместиме хоризонтално во сосема нов вид. Сега, Давид Сузуки нормално дека не се пари со морков и разменува гени, но биотехнологијата ни дозволува да заменуваме гени од едни на други без биолошки ограничувања.“
Продолжението од текстот можете да го погледнете на следниот линк: Генетичарот Давид Сузуки тврди дека луѓето се „дел од масивен експеримент“ – II делСе обидуваме да ја рашириме темата околу ГМО(генетски модифицирани организми), и не сме единствените во тоа. Многу јавни личности, научнци и истраж