Германија ќе претрпи сериозни загуби со новите санкции кон Русија

Loading...

ЕУ наскоро ќе воведе дополнителни и потроги санкии против Русија, а европските претприемачи кои работат во Русија веќе не се сомневаат во ефективноста на санкциите.Но, тие сепак ќе мора да ги сносат последиците.
Анкетата на германско-руската стопанска комора покажува дека само 38% од испитаниците навеле дека нивниот бизнис е директно погоден од меѓусебните санкции, но повеќе од половината испитаници, 58% навеле дека конфликтот во Украина влијае врз нивната работа.
Германската индустриска и трговска комора наведува дека со санкциите посебно е погодено производството на машини. Од друга страна, една петтина од испитаниците во анкетата на комората, сметаат дека Русија поради санкциите ќе ја промени својата економска политика и ќе се насочи кон економски посилните држави како Кина, Јужна Кореја и Јапонија.
Ова воопшто нема да и оди во прилог на Германија, бидејќи во тој случај прва на удар ќе биде металната индсутрија која е најважниот руски трговски партнер во Европа.
Поради санкциите, прогнозите велат дека извозот оваа година ќе се намали за 20%, додека загубите може да изнесуваат околу седум милијарди евра. Ако на овие бројки се додадат и загубите од пропадната трговија со Украина, тогаш сумата ќе се искачи над 10 милијарди евра.
Анализите одат во насока дека и Германија и Русија се пред рецесија, што за крупниот бизнис од двете земји ќе значи стопирање на проектите и дополнително отпуштање на работници.
Невработеноста во Европа ќе расте, штедењето ќе се зголемува Европа стои на работ на нова финансиска бездна.
Во Европската унија има речиси 26 милиони невработени. Ова ја намалува потрошувачката, платите стагнираат, Европејците осиромашуваат. Поголем страв внесува тоа што двете водечки економии Германија и Франција се соочуваат со големи проблеми.Но, тие сепак ќе мора да ги сносат последиците.
Анкетата на германско-руската стопанска комора покажува дека само 38% од испитаниците навел

loading...
Loading...