Ги има се повеќе: Знаете ли кои мажи се „спорносексуалци“?

Loading...

Кога пред две години во речникот влезе терминот спорносексуалци, означувајќи ги припадниците на посилниот пол кои ги пумпаат мускулите за да изгледаат како порно и спортски ѕвезди, многумина мислеа дека се работи за феномен што нема да заживее. Но, истражувањата покажаа дека бројот на спорносексуалците расте.Главниот истражувач, д-р. Џејми Хаким наведува дека нивниот подем има врска со финансиската криза, заради која мажите се стремат да дојдат до статусни симболи, како што се автомобилите и високо платените работни места. Затоа, многумина се ослонуваат на мускулите и објавувањето селфи со затегнато тело, за да изгледаат помоќно.
Особено на ова се подложни момците родени по 80-тите години, кои значително повеќе од претходните генерации се стремат да остварат престижна кариера и да купат недвижнини. Во ваквата ситуација, важно им е воодушевувањето од страна на пријателите на социјалните мрежи.
Истражувачите особено се заинтересирани за фактот дека мажите низ историјата себеси се дефинирале на основа на умот, а сите останати, од жените до слугите, на основа на телото. Сега, за прв пат, мажите и себе почнаа да се гледаат како предмет.Главниот истражувач, д-р. Џејми Хаким наведува дека нивниот подем има врска со финансиската криза, заради која мажите се стремат да дојдат до стату

loading...