Гинеколозите и нутриционистите предупредуваат: Никако не ги јадете овие видови риба во текот на бременоста доколку не сакате да го загрозите здравјето на бебето

Loading...

Рибата е добра во текот на бременоста поради   омега-  масните киселини кои го поттикнуваат растот на детето и  развојот во матката и  раното  детство.Но, сировата риба во суши на пример е големо „НЕ“ кога сте бремени  бидејќи може да содржи  нечистотии кои предизвикуваат  болести и можат  да му  наштетат  на детето.
Дури  ни  сувата готвена или печена риба не е добра бидејќи  често  содржи големи количини  на жива која може да го  поремети развојот на нервниот систем и  мозокот и  да предизвика вродени маани.
Американската Агенција за заштита на околината и  Агенцијата за храна и  лекови  неодамна појасни кои плодови мора да се јадат во текот на бременоста, само  е важно  порциите да бидат умерени и разновидни. Без страв  можете да јадете инчуни, сом, бакалар, ракови, шкампи, лосос и  конзервирана туна.
Рибата која би требало  да ја избегнувате бидејќи  содржи  голема количина жива е следната:
Скуша
Црн марлин
Морско куче
Сабјарка
Големоока тунаНо, сировата риба во суши на пример е големо „НЕ“ кога сте бремени  бидејќи може да содржи  нечистотии кои предизвикуваат&nbs

loading...