„Гранд Куве“ на „Домен Лепово“ прогласено за светски шампион меѓу црвените вина

Loading...

Македонското вино „Гранд Куве“ на бутик винарницата „Домен Лепово“ од бербата 2013, го потврди своето високо реноме понесувајќи ја титулата “светски шампион” во категоријата црвени суви вина на 58-от меѓународен вински натпревар „Вино Љубљана 2016“.Ова вино, кое е дел од портфолиото на премиум винарницата „Домен Лепово“, е издвоено како светски шампион меѓу 412-те вина од 21 земја што учествуваа на годинешната интернационална винска смотра на најдобрите, која традиционално се одржува во Љубљана.
Виното „Домен Лепово Гранд Куве“ (Domaine Lepovo Grand Cuvée) претставува совршено балансирана купажа од три висококвалитетни сорти – вранец, каберне совињон и мерло. Виното е креација на светски реномираниот вински мајстор Филип Камби и во секој поглед претставува навистина моќно вино со уникатен карактер. Целокупниот процес на производство се одвива во винарницата „Домен Лепово“, која е во рамки на самиот посед каде се лоцирани лозјата, со што е овозможена максимална контрола на квалитетот. За квалитетот на ова вино придонесува и неговото одлежување во исклучиво нови, најелитни (ICON) француски барик буриња во времетраење од 15 месеци. Сите овие карактеристики имаат удел во ексклузивноста и високата вредност на ова вино, достапно во лимитирана серија од 20.000 шишиња.
Премиум винарницата „Домен Лепово“ во своето портфолио има три бренда: „Шардоне“ кое се појави на пазарот во 2014, „Пино Ноар“ и „Гранд Куве“ кои се појавија на пазарот во 2015. Сите вина одлежуваат во исклучиво нови ICON буриња, „Шардоне“ во времетраење од 6 месеци, а „Пино ноар“ 12 месеци.
„Вино Љубљана“е вински натпревар што се одржува уште од далечната 1955 година и спаѓа меѓу 10-те водечки светски вински натпревари. Годинешната селекција на најдобри вина ја направија 40 дегустатори од 14 земји, меѓу кои и од Македонија, според правилата на Меѓународната организација за вино (OIV) и Меѓународната асоцијација на енлози (UIE) од Париз, Франција.

ВИНО ПРОИЗВЕДЕНО НА САМИОТ ПОСЕД DOMAINE LEPOVO GRAND CUVÉE
Берба: 2013
Aлкохол: 15%
Годишно производство: 20.000 шишиња
Старост на лозата: 15 години
Принос литри/ха: 3.500 l/ha
Domaine Lepovo Grand Cuvée се одликува со темна рубин боја и богат вкус на суви сливи и зрели црни цреши, комбинирани со благи зачини и суптилни нијанси на кафе и тутун. Благата арома што се чувствува на мирис се рефлектира и во вкусот каде доминираат зрела цреша и црвена рибизла. Гранд куве има исклучително полно тело и долг финиш, како и голем потенцијал за стареење.
СПАРУВАЊЕ СО ХРАНА И СЕРВИРАЊЕ
Најдобро се спарува со црвено месо, особено со печено јагнешко.
Температура на сервирање: 16-18°C
Декантирање (препорачано): 30-60 мин.
СПЕЦИФИКИ НА РЕГИОНОТ
Географска должина и ширина: 41.518439, 22.036781
Надморска висина: 250 m ASL
Годишно количество на дожд: 150-300 l/m 2
Број на сончеви денови: 120-150 денови во вегетативниот периодОва вино, кое е дел од портфолиото на премиум винарницата „Домен Лепово“, е издвоено како светски шампион меѓу 412-те вина од 21 земја

loading...