Хрватската претседателка се посрамоти пред кралицата на Британија!

Хрватската претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ оствари официлајна средба со британската кралица Елизабета Втора, јавија сите хрватски медиуми. Но, и покрај тоа што средбата беше официјална, претседателката се ракуваше со кралицата неформално, онака ако што не си дозволуваат светските државници.Овој протоколарен гаф го пренесоа сите агенции.
Имено, пружајќи ѝ ја десната рака на кралицата, претседателката ја фаќа кралицата со левата за подлактицата, што не се очлекува имајќи предвид дека на официјалните страници на кралското семјество иако пишува дека не постојат задолжителни правила на однесување при средба со членови на кралското семејство, повеќето државници главно се придржуваат на протоколот.
Според протоколот, раката се пружа под прав агол со палецот нагоре. По контактот, палецот нежно се спушта и со прстите лесно се притискаат прстите на калицата. Кралицата е таа која прва пружа рака. Секој контакт како прегрнување или допирање на кралицата се смета за непристоен.
како прегрнување или допирање на кралицата се смета за непристоен.Овој протоколарен гаф го пренесоа сите агенции.
Имено, пружајќи ѝ ја десната рака на кралицата, претседателката ја фаќа кралицата со левата

Пронајдете не на следниве мрежи: