Има и нешто друго што се слави на 02.02

Loading...

Додека ние имаме една идеја за тоа кој го слави 02.02, на глобално ниво него го прославува некој друг. Имено овој ден е познат како Светскиот ден на мочуриштата. Овој датум ја означува  годишнината од потпишувањето на Конвенцијата за Интернационалната важност на мочуриштата што се случило на 02.02.1971 година, во Рамсар, Иран.
02.02 започнува официјално да се прославува од 1997-ма година. Оттогаш владините агенции, невладините организации и општествените групи започнаа да го слават овој ден со преземање активности  за подигнување на човековата свест  за вредноста  и придобивките од мочуриштата, како и со промоција на правилно искористување на истите.
Овие активности вклучуваат семинари, прошетки во природа, фестивали,  прилози во медиумите и слично.
Copyright 2013 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.
 
Можеби ќе ве интересира:
Одбележани 40 години скопски МКЦ
 
 Додека ние имаме една идеја за тоа кој го слави 02.02, на глобално ниво него го прославува некој друг. Имено о

loading...
Loading...