ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ за очите!

Loading...

Очите се огледало на душата. Тие се најделикатни и уникатни органи. Прочитајте неколку интересни факти…- Зеницата на окото се проширува за неверојатни 45% кога гледате некој или нешто што сакате.
– Секое око содржи 107 милиони клетки, а секоја од нив е чувствителна на светлина.
– Еден од 12 мажи во светот е далтонист.
– Човековото око гледа само три бои: црвена, сина и зелена. Другите бои се комбинација од овие три и светлината.
– Очите имаат дијаметар од околу 2,5 сантиметри, а тежат околу 8 грама.
– Во просечен животен век, окото гледа околу 24 милиони различни слики.
– Просечно, очите трепкаат 17 пати во минута, 14,280 пати дневно и 5,2 милиони пати годишно.
– Очите се развиваат само две недели откако плодот е зачнат.- Зеницата на окото се проширува за неверојатни 45% кога гледате некој или нешто што сакате.
– Секое око содржи 107 милиони клетки, а секој

loading...
Loading...