Интерпелацијата на Олга Најденовска неоснована

За предлогот за интерпелација поднесен од опозицијата гласаа 28 пратеници, а против беа 52 пратеници.Собранието на Република Македонија доцна синоќа го отфрли предлогот за интерпелација за претседателката на собраниската Комисија за образование и наука Огла Најденовска.
За предлогот за интерпелација поднесен од опозицијата гласаа 28 пратеници, а против беа 52 пратеници.
Со интерпелацијата се бараше разрешување на Најденовска, затоа што, како што оценуваат пратениците од опозицијата, го прекршила Уставот и Деловникот на Собранието на РМ во тек на комисиската расправа за Предлог-законот за основање универзитет за национална одбрана, безбедност и мир „Дамјан Груев“ во Скопје.
Во текот на расправата опизициските пратеници и забележаа на Најденовска дека „своеволно го толкувала Деловникот на Собранието, се обидела да спроведе гласање за неколку амандмани без да даде право на предлагачите да ги образложат,  а на други пратеници да дебатираат за нив“.
Според Најденовска, интерпелацијата за нејзиното работење како претседател на Комисијата за образование, наука и спорт, е неоснована, не може да се доведе во прашање нејзиното работење и нема прекршување на никакви правни норми.  Таа истакна дека во ниту еден момент не било скратено времетраењето на дискусиите на ниту еден пратеник, а уште помалку било одземено правото на процедурална забелешка.
За пратениците од мнозинството, целта на пратеничката група на СДСМ е да прави блокади за да не се променат состојбите во образованието.  Тие посочија дека идејата со новиот Универзитет е да се воведе конкуренција во високото образование и да има два економски, правни и медицински факултети.Собранието на Република Македонија доцна синоќа го отфрли предлогот за интерпелација за претседателката на собраниската Комисија за образование и н

Пронајдете не на следниве мрежи: