Иванов ќе ја соопшти одлуката за законот за јазиците во законски предвидениот рок

Loading...

Претседателот Ѓорге Иванов ќе ја соопшто одлуката во законски предвидениот рок по пристигнувањето на законот во кабинетот на претседателот на Република Македонија   Како што информираат од кабинетот на претседателот, Ѓорге Иванов ќе ја соопшти одлуката во законски предвидениот рок по пристигнувањето на законот во кабинетот на претседателот на Република Македонија.
Како што кажа Иванов во новогодишното обраќање, со овој закон, заради краткорочни политички поени се доведуваат во прашање трајните интереси на Република Македонија и македонскиот народ.
-Прво, барањето за двојазичност е апсолвирано со амандманот 5 од Уставот на Република Македонија, кој произлезе од Рамковниот договор, каде се регулира прашањето за службениот јазик во Република Македонија. Колку што е опасно неспроведувањето на Рамковниот договор, толку е опасно и излегувањето од рамката што тој ја предвидува. Ќе потсетам дека Република Македонија е унитарна држава на сите нејзини рамноправни граѓани, Македонци, Албанци, Турци, Срби, Власи, Роми, Бошњаци, христијани, муслимани, Евреи и атеисти. Тоа е она по што сме различни од другите, изјави Иванов во новогодишниот говор во Собранието.Како што информираат од кабинетот на претседателот, Ѓорге Иванов ќе ја соопшти одлуката во законски предвидениот рок по пристигнувањето на законот

loading...
Loading...