Изумот на оваа баба денес сте го употребиле најмалку 10 пати!

Loading...

Станува збор за  Докторката Грејс Мајер која била адмирал во морнарицата на САД и научник, била креаторот на „COBOL”, првиот „use-friendly” компјутерски софтвер кој денес представува најпопуларниот компјутерски програм, вклучувајќи го и Windows кој е базиран на нејзиниот пронајдок.Веруваме дека не сте слушнале за неа но нејзиниот изум секојдневно го користите!
Пред Грејс, целото програмирање се вршело со машински кодови што било комплицирано и траело многу долго. Подоцна Грејс дошла до револуционерна идеја – дека е можно да креира програмски јазик кој ќе биде заснован на природен, англиски јазик и за чие разбирање не би било потребно огромно математичко и програмерско знаење.
Ова на програмерите денес им овозможило куцање на програмски кодови со леснотија и со минимален број на грешки. Програмскиот јазик „Flow-Matic” бил првиот таков јазик.
Грејс учествувала во комитетот за создавање на првиот програмски јазик „COBOL” (Common Business Oriented Language)на кој нејзините идеи од „low-Matic” силно влијаеле. Во седумдесетите години од минатиот век „COBOL” започнал да се применува во целата војска на САД.

 
 Денес најголемиот број од компјутерските програми, вклучувајќи го и  „Windows” се базирани на пронајдокот на Грејс.
Во нејзина чест, како израз на благодарност, компанијата Мајкрософт основа фонд од кој досега поделила преку 3.000 стипендии.
Меѓутоа, ниту ова не е крај. Грејс била првата личност која го употребила изразот „bug”, кој денес им е познат на сите, а кој се употребува кога некој програм ќе престане да работи.
Интересно е што станувало збор за вистински инсект. Додека работела на Универзитетот Харвард, таа открила ноќен молец кој ја пореметувал работата на компјутерот. Грејс го извадила и кога ја прашале што прави, рекла дека го „дебагира” системот.
Три пати добила решение за пензионирање, но секој пат одбивала да ја напушти војската. Кога со најмногу признанија и почесто, како најстар офицер на американската војска, конечн била пензионирана, Грејс Мари Хопер продолжила да работи како главен советник во корпорацијата Диџитал Еквипмент.
Починала на 1-ви јануари 1992 година. 
Погледнете го видеото
Веруваме дека не сте слушнале за неа но нејзиниот изум секојдневно го користите!
Пред Грејс, целото програмирање се вршело со машински кодо

loading...
Loading...