Извршител наместо да им земе пари на должници, тој им го платил долгот

Наместо да им заплени се што имаат за враќање на долгот извршител направил неверојатен гест. Неколку фирми од него побарале да го наплати долгот од луѓе кои не плаќале сметки за комунални услуги, струја, телефон – се работело за 7 семејства кои биле социјално загрозени.
Извршителот Марко Вукичевиќ наместо да наплати од нив одлучил тој да го превземе на себе нивниот долг – вкупниот износ што ќе им го даде е 300,000 динари, или околу 3.000 евра. Овие семејства се многу загрозени никој од нив не работи и извршителот одлучил да помогне.
“Тие се едни од најзагрозените луѓе кои сум ги сретнал откако го работам ова. Мојата канцеларија наскоро прославува годишнина и одлучив наместо парите за одбележување на јубилејот да ги пренасочам и да го платам долгот на овие семејства. На некои од нив ќе им се исплати целиот долг, а некој кои се премногу задолжени само дел но барем нешто за да им олесни. На овие луѓе им значи тоа, бидејќи се на работ на сиромаштија, невработени, нивното здравје е лошо, живеат од социјална помош. Откако им реков дека јас ќе ги платам долговите, една жена е дури и плачеше”, рече Вукичевиќ.
Тој вели дека како млад претприемач сака да биде општествено одговорни и да им помогне на сограѓани на кои навистина им е потребна помош. На тој начин сака да покаже и дека луѓето кои го работат ова – извршителите, не се без емоции, иако нивната задача е да се собере долг.
Инаку, ниту еден од членовите на семејствата на кои помогнаа Вукичевиќ не се вработени, а многу од нив немаат никакви приходи. Во еден случај, се работи за самохрана мајка со две деца, а другиот е ветеран со никакви приходи, или семејства каде што жената е сериозно болна. Некои, преживуваат и се хранат со продажбата на предмети од домаќинството.
“Вукичевиќ ни изненаден, бидејќи тоа дојде како извршител, и на крајот ни помогна значително”, раскажува Рада, една од оние кои добија помош од него.
извор:новостиНаместо да им заплени се што имаат за враќање на долгот извршител направил неверојатен гест. Неколку фирми од него поб

Пронајдете не на следниве мрежи: