Сега е вистинското време да се готви пченка кога кочанките се доволно зрели за да бидат вкусни. Варената пченка има многу моќен антиоксиданс ефект што се ослободува за време на готвењето, а исто така е богата со витамин Б1.
Многу луѓе мислат дека суровиот зеленчук е поздрав од варениот, но тоа не важи за пченката. За време на термичка обработка на пченка, готвење или печење, се ослободуваат молекули со антиоксидантна активност, што ги зголемува неговите заштитни сили.
Антиоксидансите се молекули кои му помагаат на телото да се одбрани од штетните слободни радикали и на тој начин штити од голем број дегенеративни болести, како што се катаракт, рак, срцеви заболувања, Алцхајмерова болест.
View this post on Instagram
Ова се само некои од причините зошто треба да го јадете почесто:
Пченката е одлична превенција против Алцхајмерова болест
Таа е ефикасен во борбата против вишокот телесна тежина
Го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања
Ја намалува апсорпцијата на холестерол во крвта
Го регулира дијабетесот и хипертензијата
Ги зајакнува коските
Го регулира процесот на варење
Има позитивен ефект врз кожата и видот